HomeHome  
 • FAQFAQ  
 • SearchSearch  
 • MemberlistMemberlist  
 • UsergroupsUsergroups  
 • RegisterRegister  
 • Log inLog in  

 • You are not connected. Please login or register

  02.Roleplay Rules

  View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

  1 02.Roleplay Rules on Sun Aug 07, 2016 8:47 am

  View user profile
  Fairy_Law

   INTRO TO ROLEPLAY
    Ролева игра (съкратено, РПГ, РИ, РП, Роулплей.. и т.н.) е тип игра, в който участниците заемат ролите на персонажи и заедно създават истории. Участниците определят действията на персонажите си според характерите им, а действията биват успешни или неуспешни според установена система от правила или насоки. В рамките на тези правила, те могат свободно да импровизират; техните избори оформят посоката и крайния резултат от игрите. В ролевите игри рядко има победители и победени. Като романите и филмите, ролевите игри се харесват, защото разпалват въображението. Те наблягат на взаимопомощта и социализирането, отколкото на състезанието. Форумната роулплей игра се базира на писане на текст от играчите, а не на визуални взаимодействия. Точно това я различава от останалите видове компютърни игри. Всеки играч участва със свои текстове - РП в отделните форумни теми, като се съобразява с тези преди и след него, така че да се получи смислен текст. Всяко РП се състои от няколко реда описание на действията, мислите, чувствата и постъпките на героя. Всеки играч пише от името на своя герой, но се съобразява с написаното от предходния, като единственото което ви ограничава е вашата креативност.

   • Newbie Guide
   • Rank System
   • Missions
   • Traveling
   • Battle Mechanics (For advanced players)

  2 Re: 02.Roleplay Rules on Sun Aug 07, 2016 8:48 am

  View user profile
  Newbie Guide

  Първи стъпки: Вече е известно какво е роулплей, а сега е важно да знаем че като такъв той има стандартни процедури които трябва да следваме.
  • 01. Правила и игрови системи: Преди да започнете играта трябва да се запознаете с правилата и игровите системи за да разбирате как функционира този магически свят в които ще се развива действието.
  • 02. Създаване на персонаж: След като вече сте се запознали с правилата и игровите системи, идва ред на това да създадете своя персонаж. Играта не е по каноните на анимето Фейри Тейл, затова е важно да отбележим че имена и ликове от анимето са забранени!
  • 03. Създаване на магия: След като вашия персонаж бъде одобрен идва ред на това да създадете своя магия, с която да започнете играта.
  • 04. Представяне: Докато тече процеса по одобрение можете да представите себе си и да се запознаете с другите играчи в определената за това тема. Всеки би се зарадвал да се запознае с нов играч.
  • 05. Игра: Персонажа ви е готов, запознали сте се с играчи или може би си се познавате от преди? Време е играта да започне. Не забравяйте че когато започнете да пишете, героя ви следва определен хронологичен ред, пише се само и единствено в настоящето като героя ви няма право да бъде на две места едновременно. Имайте на предвид че историята ви също се влияе и от събитията случващи се в момента. Ако града в който сте в момента е под атака и много неща са унищожени следователно вие дори и да не сте в темата в която се случва атаката, със сигурност ще я виждате или чувате стига да сте в същия град и тя да е достатъчно масивна.

  Adventure Information: Първо погледнете следния форум с въпросното наименование. Там ще забележим няколко важни неща за играта, които са обяснени по-долу. Важно е да се спомене че след като бъдете одобрени за игра, вие и вашия персонаж ще бъдете препратени към въведението, първата мисия от официалната поредица на играта.
  • The Lore: Това е официалната поредица на играта. Действието в тази история се развива чрез съпровождане от разказвач. Имайте на предвид че историята е много трудна и е предназначена за играчи, който обичат предизвикателствата! Изпитанията са трудни, ще се сблъскате както с фигури от историята, така и с други играчи, а опасността от смърт на героя е съвсем реална. Имайте на предвид че всяко ваше решение ще променя хода на историята. Как ще се развие вашият герой? Той ли е онзи герой когото всички очакват, или може би е най-голямото зло, което човечеството някога ще види.

  • Jobs, missions, etc: Поръчките са допълнителните мисии в играта. Те имат определен сюжет и задача, която трябва да изпълните и действието се развива БЕЗ съпровождане от разказвач. Вие и приятелите ви (разбира се може и сам) сте тези които си разказвате, вземате решенията и плетете развивката на тази история.

   Сега как взимаме мисия? Много просто. Влизате в темата на съответната мисия и заявявате че я взимате. След като бъдете одобрен се отправяте да я извършите. (Задължително заявете ако я взимате заедно с приятели и споменете имената им). След като завършите мисията се връщате в темата за да получите своята награда! Оставете линк от темата където сте извършвали самата мисия и заявете че е готово.

  Roleplay Etiquette: Има няколко лоши роулплей поведения, общи за ролевите игри. Те често се употребяват от нови и неопитни потребители. Това са специфични неща за ролевата игра и няма нищо чудно в това че новодошлите не са запознати с всичките тънкости на занаята.Въпреки това, лошо поведение често се наблюдава и при по опитните играчи. То бива определено като чийтинг и целеустремено мамене. Бъдете сигурни да се запознаете добре с тях, защото мамене не се толерира изобщо:
  • Godmodding: Това е когато даден играч реално не си знае прага на силите, мами нарочно или иска да обърне нещата в негова полза, макар това да му е непосилно. Например: Лусиан беше на прага на силите си, но въпреки това той удари Ерен и го запрати десет метра назад, забивайки го в стената.
  • Power Play: Това е когато единия играч контролира действията на другия без позволение. Например: Лусиан усети как Ерен опря дулото на пистолета в главата му и чевръсто се обърна, поваляйки го на земята. (В същия момент предния пост на Ерен завъшва без той изобщо да е опирал пистолета си в главата на Лусиан)
  • Damage Power Play: Не можеш да напишеш атаката си и да нанесеш щета в един РП Пост.
   • Грешно: Лусиан спринтира към Ерен, замахвайки със нож към рамото му. Ножът му се заби в рамото на Ерен, пронизвайки го чак до ключицата, докато струя кръв изблика от плътта му.
   • Правилно: Лусиан спринтира към Ерен, замайвайки чевръсто с нож към рамото му, с острието насочено към ключицата на момчето. (Винаги оставяйте резултата от действието на вашия опонент. Разбира се като се потопите в играта и се позапознаете малко повече с този магически свят, вие сами ще придобиете онзи усет, да определяте сами чие действие е било успешно.)

  • Metagaming: Това е използването на OOC знания повреме на игра. (OOC = Out of Character) Например: Лусиан се появи на тайното място, което Ерен и Кати си бяха уговорили да се срещнат. (В същия момент той е разбрал за това тайно място от чата на форума, някоя тема, скайп, фейсбук и т.н а всъщност неговият герой няма как да знае за това място. Това също се отнася за множество неща, например имената на геройте. Ако никога не сте се запознавали с някого, няма как да знаете името му, способностите му, etc...

  3 Re: 02.Roleplay Rules on Tue Aug 09, 2016 10:50 am

  View user profile
  Rank System

  Повреме на своето приключение вие постененно ще ставате по-силен и по-умел в своята магия. Хората ще знаят и говорят за вас, за добро или за лошо! Те ще ви разпознават като герой или злодей, според зависи каква съдба сам си изковете. Вашия ранг, представлява вашата сила и опит в магическия свят. Вие сте толкова силен, колкото по-висок е вашият ранг. Уважавайте силните Магове и не подценявайте тези, който са по-вещи от вас в този магически свят!
  • D – Начинаещ: Сега сте в началото на своето приключение. Пазете се от силни играчи, те може и да си пойграят малко с вас, но не се тревожете за това прекалено много. Вие може и да ги надминете!
    Всички започват от D-Rank
    Всички започват с 100 MP
    Всички започват с 10,000 Jewels
    Всички започват с x3 Small lacrima crystals

  • C – Преходен (20,000 EXP): Поздравления изглежда започнахте да схващате нещата наоколо. Продължавайте да се упражнявате и със сигурност ще станете по-силни.
    +40 MP
    +1 Attribute Point

  • B – Напреднал (70,000 EXP): Добра работа! Изглежда ми че вече сте станали способен магьосник. Не забравяйте да бъдете добри към начинаещите магове. Помнете че и вие сте били един от тях.
    +60 MP
    +1 Attribute Point

  • A – Опитен (140,000 EXP): Браво! Вие сте прославили своето име като опитен магьосник Хората знаят и говорят за вас! Способни сте да се биете и защитавате добре, че дори и имате шанс да победите, но помнете... Има и по-силни магове там някъде, пазете се!
    +80 MP
    +1 Attribute Point

  • S – Експерт (250,000 EXP): Вие сте един от най-силните играчи който съм виждал. Известен сте сред маговете, известен сте и сред кралството. Най-сетне можете да взимате опасните S-Rank задачи! Съвет: Не заплашвайте да превземете гилдията си като победите всички магове в нея, защото ще ви изритат! Питайте Laxus.
    -Изисква 600 MP
    +120 MP
    +2 Attribute Point

  4 Re: 02.Roleplay Rules on Tue Aug 09, 2016 10:51 am

  View user profile
  Missions

  В света на Фейри Тейл маговете се издържат като изпълняват поръчки. Тези поръчки ние наричаме мисий или работа. Тези мисий включват вършенето на неща който са полезни за кралството и магическия свят.

  Според зависи трудността на мисията на вас ще ви се плаща определена сума от джуели. Това е вашето Възнаграждение, а също така освен джуели героят ви също ще трупа точки Опит. За да изпълните успешно една мисия, трябва да изпълните всичките задачи поставени в нея. Също така обаче е нужно и да покриете определен норматив от Думи в своята тема. Горепосочените неща са съответно:
  • D: 2,000J; 1,000 EXP (1,000 Words)
  • C: 5,000J; 1,800 EXP (1,500 Words)
  • B: 10,000J; 3,400 EXP (2,000 Words)
  • A: 20,000J; 9,600 EXP (4,000 Words)
  • S: 50.000J; 35,000 EXP (10,000 Words)

  Правила и отбори: Имайте на предвид че когато извършите една мисия, вие не можете да я повторите отново.
  • Можете да бъдете само в ЕДНА тема, която включва вършене на мисия. Повече от една води до анулирането на всичките ви теми свързани с мисий.
  • Някой играчи предпочитат да вършат мисийте си сами, други предпочитат да го правят с приятели или съотборници. Когато вземате мисия заедно с други играчи, бъдете сигурни да го споменете в темата на мисията.
  • Най-голямия бонус когато правите мисия с други е че всички заедно покривате изискването от думи. Същото обаче не може да се каже за наградите, който се разделят поравно между всички участващи.

  Степен на трудност: Всяка мисия е разпределена според степентта си на трудност. Очевидно шанса някой да умре на мисия от първи ранк е сведен до нула, именно защото Д-Ранк мисийте са елементарни и обиновенно се изпълняват от начинаещи магове.
  • D: Лесни мисии. Те обикновенно включват работа в града/селото. Например ескорт, защита на определен клиент, да се справите с местната банда от крадци, да намерите някой загубен домашен любимец из града, да помогнете с поправянето на някой сграда и т.н. Наградата за този вид мисия е малка, но пък работата е лесна, а опасности почти няма.
  • C: Нормални мисий. Шанса за опасност е съвсем реален, тъй като тези мисий са най-често изпълняваните от магове мисий и в процеса на изпълнение има шанс да се сблъскате с такъв. Тези мисий обикновенно включват работа в града и близките околности. Справянето с по проблемните неща в магическия свят, като определени магически чудовища например.
  • B: Когато понатрупате малко опит може да се престрашите да направите и някоя от по-сложните мисий, която виси на таблото в гилдията ви, а никой не я поглежда защото го е страх. Тези мисий обикновенно включват сериозна работа, такава в близките околности и често в друг град до който трябва да патувате. Опасността е средно висока, а нещата срещу който ще се изправяте варират от най-стина здрави чудовища до справянето с магове от тъмните гилдий.
  • A: Ескорт на важна личност, чудовища, тъмни гилдий. Това е само началото с което започва всяка такава мисия. Може да се изправите срещу много силни и известни тъмни магове! Винаги бъдете подготвен за тези мисий защото опасността е голяма.
  • S: Помните ли онова чудовище което убихте в гората? Браво на вас! Сега си представете 100 като него и то на един път... Е иска ви се, но за жалост и това не е. S-Rank мисийте са най-сложните мисий познати на магическия свят във Фейри Тейл. Можете ли да опазите магическото кралство от тъмна гилдия? Можете ли да убиете Етериус Демон, можете ли да убиете гилд мастера на някой тъмна гилдия, защото в противен случай той ще убие вас и всички наоколо. Помните ли тези дни когато ако се провалите на мисия получавахте потупкване по рамото от вашето приятелче, което ви казваше че следващия път ще успеете. Е то тук провалите ли се на мисия, умирате.

  5 Re: 02.Roleplay Rules on Tue Aug 09, 2016 10:52 am

  View user profile
  Traveling

  Пътуването е важен елемент от играта. За да стигнете от един град до друг град, вие трябва да роулплейнете своето пътуване. Това може да бъде направено чрез ходене, вземане на влак, лодка и др. Всеки един от методите ще бъде обяснен тук.

  Ходене: Това е най-бавният и опасен начин за придвижване, но пък за сметка на това е напълно безплатен. Придвижването от едно местоположение в друго става чрез РП в тема. Тази тема ще започнете в града в който се намирате. Темата ще изисква определен критерий от думи, който трябва да покриете чрез РП. Това се определя от позицията на форумите. Всеки форум изминато разстояние изисква 300 думи. Да кажем че отивате от Magnolia до Clover. Започнете да бройте форумите от Magnolia надолу, резултата ще е 2, защото Clover се намира на 2 форума по-далеч от Magnolia. Сега умножете 300 по 2 и ще получите 600 думи. Темата ви трябва да съдържа минимум 600 думи. Пътуването с други хора няма да ви подели думите.

  Trains: Всеки голям град има гара, като за да използвате влака трябва да закупите билет от гарата. Как става това? Пишете малък пост в темата на гарата в града, че закупувате билет, уверявате се че града до когото искате да стигнете има гара, качвате на влака и воала! Пътуването с влак е инстантен превоз и не е нужен роулплей.

  Magic-Mobiles: Те оползотворяват така наречения SE Plug, който се поставя на китката ви и се храни от вашата магическа енергия, така превозното средство ви позволява да пътувате със скорости по-бързи от тези на дори най-бързия влак. Тези превозни средства се задвижват от чиста магическа енергия. Magic Mobile изразходва 25MP на всеки форум изминато разстояние, като това намаля изискването от думи с 50%. Всеки 10MP изразходвани отгоре намалят изискването от думи с още 5%. Можете да наемете за 5k от абсолютно всеки град. Следващата ВАЖНА тема в която влезете предполага че ви липсва определеното количество енергия, която сте изразходили.

  Boats: Те могат да пътуват, очевидно, само по вода. Можете да наемете една от някой град с пристанище. Така можете да се придвижите до места и острови до който в противен случай не бихте могли. Пътуването с лодки изисква 750 думи, независимо до къде пътувате.

  Air Ship: Последната форма на транспорт е летящ кораб. Оползотворяващи напреднала лакрима технология, тези чудеса на физиката носят пасажерите си из въздушното пространство с невероятни скорости. Билетите са скъпи и са обикновено предназначени само за тези от висшата класа. Тези кораби могат да летят до специални места в магическия свят където е възможно да се стигне само по този начин. Билетите струват 50k jewels като до момента единствените кораби са на територията на столицата Crocus. Това е инстантен превоз до всяка част в границите на Фиоре, а отвъд границите на кралството изисква 1k думи, независимо от дестинацията.

  6 Re: 02.Roleplay Rules on Tue Aug 09, 2016 10:53 am

  View user profile
  Battle Mechanics

  Представлявайки враждебната, сървайвъл-хоррър-фентъзи ориентираност на играта, се налага да разгледаме подробно механиките на РП повреме на битка. Ние следваме T1. Гарантираме ви че без да обърнете внимание на следните правила, героят ви няма да оцелее дълго в този свят.

  T1 е традиционно, всеобщо признато правило-система за текст базирани РП битки. Създадено е когато са се пръклани и първите РП Форуми. Правилото е разгледано по долу. Моля отбележете че ние сме особенно стриктни към способностите на вашите персонажи и ако възникне проблем свързан с овърплей и прочие, ние притежаваме правото да ви накараме да промените действието си.

  За тези от вас нови към РП битките, те представляват всеобщо признати логични действия, базирани на вашето въображение, креативност, логика, универсалност и реалност. За да имаме честно и забавно съревнование, ние трябва да имаме както уважение така и да бъдем честни към свойте опоненти.

  Встъпление, интро и първи пост:
  1.Трябва да представите героя си. (Облекло, коса, очи и прочие)
  2.Трябва да опишете каква е обстановката в която се намирате. (Изключение прави ако темата е готова и въпросните неща са описани.) Включете неща като обкръжението ви, времето, терена и прочие. Така за всички играчи ще важат спецификите на тази обстановка.
  3.Нормалните T1 правила диктуват да назовете оръжията и способностите си, но уви тук е възприето за назовано всичко което е в инвенторията и страницата на героя ви. Разбира се ако някоя от магийте ви не е одобрена, тя няма да е във въпросната страница и не може да я използвате.
  4.Ако вие сте първи, вие започвате темата или първи поствате своето интро, не можете да назовете къде точно са застанали другите играчи.
  5.Вашият персонаж, и само вашият, е персонажът когото управлявате.

  Атака, логика и реалистичност:
  1.Вашата атака е опит; Не можете да нападнете и да свържете своята атака в един ход, заявявайки че тя е ударила опонента; Това се води за ауто.
  2.Вашата атака не може да удари без да даде определен шанс на опонента ви да избегне/блокира/контрира/парира в своя пост. Дали това ще стане зависи изцяло от атрибутите на персонажа и РП умения на играча.
  3.Ако забравите да назовете нещо, много жалко! Ако забравите да отреагирате на нещо, това означава че то ви е ударило; Ако забравите да споменете че сте скочили преди да атакувате, никога не сте скачали; По време на РП битка веднъж постнете ли своя отговор, нямате право да го редактирате.
  4.Правилен словоред, правопис, структура и цялосто качество на вашия пост е етикет, който трябва да спазвате. Слаби, уместо-неясни постове с цел никой да не може да се разбере какво действие ще извършвате всъщност води до автоматична загуба.
  5.В цялата си наслада РП битката е един тест за вас и другите; Да ги накарате те да повярват, че вие сте по добър от тях, че вие, вашия персонаж и вашите умения, сте ги победили.

  Магия, живот и щета:
  1.Когато нападате с умение или магия, бъдете сигурни че сте показали умението, което използвате и сте го прикачили в "спойлер" в края на поста ви. Също така показвайте и следете магическата си енергия!
  2.Уменията и магиите имат точно определен индикатор за щетата която нанасят. Когато ни нанесат щета, вземат от нашата жизненост. Живота на персонажа ни обаче, макар че спада, не се следи чрез сложно невъзможни сметки разкриващи дори най-финия детайл от схватката ни със своя опонент.
  3.Живота се следи по скоро условно ползвайки въпросния индикатор за щета, като си има определени правила за жизненост и издръжливост на персонажа ни. Те от своя страна обаче не са задължително решаващия фактор в една битка, а по скоро средство да припомни на някой хора, че имат лимит. Прост пример е едното пронизване право в сърцето, което неизбежно ще доведе до летален край.

  Ход: Последно но не и по важност, кой е на ход? Нека дадем пример. Имаме четири играча. Ерен, Лусиан, Кати и Разказвач. В същата последователност първо пише Ерен, после Лусиан, после Кати, после Разказвач и после всичко се повтаря в същия ред. Имайте на предвид че лимита за извършване на ход е 24 часа. Когато това време мине се скипва този който е на ход в момента и другите продължават. Когато някой се скипне, той е напълно оязвим на ауто и героят му може да умре!

  РП Битка - Starter Pack, Прекъсната и хипотетична атака:
  1.В част от своята увлекателна история при преодоляването на всеки отделен чаптър от "The Lore". Вие ще получавате интересна информация, съвет, за нови РП умения. Разбира се някой от вас може би вече ги знаят? В такъв случай ги приемете като бонус и с усмивка. За демонстрацията по долу ще използваме Ерен и Лусиан.
  2.Прекъсната атака. Тя предотвратява всяко действие, което се е случило след нея. Премисляйте добре когато използвате. Нека дадем прост пример. Ерен се стрелва към опонента си и изважда своя меч, СКАЧА и замахва на долу, след което се претъркулва в страни напада отзад. Лусиан тогава казва, че е стлелял с пистолет секундата в която Ерен е скочил към него. Това наричаме прекъсната.
  3.Хипотетична атака. Ако Ерен беше казал "В случай че Лусиан го нападне повреме на своята атака, Ерен ще блокира удара със своя щит". Сега Ерен нямаше да бъде прострелян и това наричаме хипотетична.


  Sponsored content

  View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

  Permissions in this forum:
  You cannot reply to topics in this forum